Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók

1 kg kenyérliszt*,
20-25 g só,
2-3 g száraz élesztő,
7-8 dl víz( a liszt minőségétől függően),
fedeles öntöttvas lábos, mázas agyagedény vagy hőálló jénai edény a sütéshez

*használhatunk többféle lisztet is, például:
100 g rozsliszt,
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
700 g kenyérliszt,
***
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
700 g kenyérliszt,
***
150 graham liszt,
850 g kenyérliszt,

Beleszitáljuk a lisztet egy nagy dagasztótálban (ha többféle lisztet használunk akkor ezeket alaposan kavarjuk össze), belekavarjuk a sót és az élesztőt. A vizet a liszthez öntjük és néhány mozdulattal összekavarjuk (csak addig, amíg a liszt átnedvesedik). Egy viszonylag lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk.
Frissen tartó fóliával letakarjuk és minimum 8-10 órát huzatmentes helyen kelesztjük. Az idő letelte után kovásszerű, buborékos, lágy tésztánk van.
Ekkor egy fakanállal vagy spatulával a szélétől befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát majd újra letakarjuk és további 2-3 órát kelesztjük.
Ezután jól belisztezett deszkára borítjuk, jobbról, balról, fentről, lentről összehajtogatjuk (hasonlóan mint a hájas tésztát), megfordítjuk, megformázzuk és beletesszük az edénybe amibe sütni szeretnénk és  éles késsel bevágjuk (keresztibe vagy hosszában).

Lefedjük és betesszük a hideg sütőbe, 230 fokra állítjuk a hőfokot és kb 1 órát sütjük. Ekkor levesszük a tetejét és további 10-15 percig sütjük, hogy szép barna legyen.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ebből a kenyértésztából süthetünk gyökérkenyeret, focacciat, zsíros lepényt, formázhatunk belőle zsemlét, bagettet, kiflit vagy süthetünk belőle akár almás vagy szilvás finomságot is.

Megjegyzések
1. Az eredeti recept szerint forró sütőben és felforrósított edényben kell sütni, de a fent leírt módszerrel is tökéletesen működik. Előnye, hogy elkerülhetünk vele egy esetleges égési sérülést.
2. Ízlés szerint adhatunk hozzá különböző magvakat (pl. napraforgó-, tök- vagy lenmag, zabpehely), ízesítőket (pl. olívabogyót, pirított hagymát). Ebben az esetben picivel több vizet adjunk hozzá.
3. Különösen jó ízű kenyeret süthetünk ha káposztalapit teszünk az edény aljára és a kenyér tetejét is megszórjuk egy kis apróra vágott káposztával.
4. A fenti adag egy 3 literes edényben készült és kicsivel több mint 1,5 kg-os lett megsülve a kenyér.
5. Ez a recept a következő videóból inspirálódva készült:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések