Gyökérkenyér

Hozzávalók

500 g kenyérliszt,
1 g szárított élesztő,
12-15 g só,
4 dl víz,
1-2 ek olívaolaj

Elkészítjük a kenyértésztát a dagasztás nélküli kenyér receptje alapján: egy dagasztótálba szitáljuk a lisztet és belekavarjuk az élesztőt és a sót. A vizet a liszthez öntjük és néhány mozdulattal összekavarjuk (csak addig, amíg a liszt átnedvesedik). Egy viszonylag lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk.
Frissen tartó fóliával letakarjuk és minimum 8-10 órát huzatmentes helyen kelesztjük. Az idő letelte után kovásszerű, buborékos, lágy tésztánk lesz.
Ekkor egy fakanállal vagy spatulával a szélétől befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát majd újra letakarjuk és további 2-3 órát kelesztjük.
A második kelés után lisztezett deszkára borítjuk, a kezünkkel téglalap alakúra lapítjuk, kb ujjnyi vastagra. Megkenjük az olajjal (ha ízesítjük valamivel akkor azt most tesszük rá) és felcsavarjuk mint a kalácsot. Ezt a tekercset kétszer, háromszor megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
230 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Amikor kezd a teteje pirosodni egy kis vízzel megpriccoljuk, hogy szép fényes legyen. Kb fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
Zöld olívabogyós

Készíthetjük natúr változatban fehér, barna vagy teljes kiőrlésű lisztből de ízesíthetjük feldarabolt olívabogyóval, zsírban pirított hagymával, olajban eltett aszalt paradicsommal, pirított magvakkal, aszalt áfonyával is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések