Zsíros kenyérlepény

Ennek a kenyértésztalepény kategóriába tartozó sült tésztának az elnevezése régiónként változik. Hívják dubbancsnak, dübbencsnek, dublitekercsnek, varjúnak, bibliának, ördögbibliának. Létezik sós, kapros, juhtúróval vagy káposztával töltött változata is. Formázása is vidékenként változott. De bárhogy is készül, ez a kellemes ízű, tápértékben, kalóriában dús sült tészta bármikor, önálló ételként is fogyasztható, de zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán.(Forrás:Magyar Pékszövetség)
Hozzávalók

500 g kenyérliszt,
1 g szárított élesztő,
12-15 g só,
4 dl víz,
olvasztott zsír,
fedeles öntöttvas lábos, mázas agyagedény vagy hőálló jénai edény a sütéshez

Elkészítjük a kenyértésztát a dagasztás nélküli kenyér receptje alapján: egy dagasztótálba szitáljuk a lisztet és belekavarjuk az élesztőt és a sót. A vizet a liszthez öntjük és néhány mozdulattal összekavarjuk (csak addig, amíg a liszt átnedvesedik). Egy viszonylag lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk.
Frissen tartó fóliával letakarjuk és minimum 8-10 órát huzatmentes helyen kelesztjük. Az idő letelte után kovásszerű, buborékos, lágy tésztánk lesz.
Ekkor egy fakanállal vagy spatulával a szélétől befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát majd újra letakarjuk és további 2-3 órát kelesztjük.
A második kelés után lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és alaposan megkenjük olvasztott zsírral.
Enyhén sózzuk, borsozzuk és felcsavarjuk mint a kalácsot majd a tekercset csiga alakúra tekerjük. 
A hajtogatott változatnál a zsírral megkent tésztát szimpla hajtással összehatjuk. Megkenjük újra zsírral és ugyanúgy összehajtogatjuk, csak most először fentről majd lentről.
A cipót betesszük az edénybe amibe sütni szeretnénk, a tetejét megszórjuk darabos sóval, lefedjük és betesszük a hideg sütőbe. 230 fokra állítjuk a hőfokot és kb 40-45 percet sütjük. Ekkor levesszük a tetejét és további 5-10 percig sütjük, hogy szép aranybarna legyen.
Amikor kész, óvatosan kiemeljük az edényből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Félbarna változata is nagyon finom.
Akár csavarva és tekerve, akár hajtogatva készül, ilyen szép réteges lesz amikor felszeleteljük.
Langyosan, fokhagymás joghurtba mártogatva igazi ínyencség.

Készíthetjük krumplis kenyértésztából is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések