Focaccia

A focaccia egy lapos kenyérféle ami textúrájában hasonlít a pizza tésztájához. Olaszországban nagyon népszerű és általában olívaolajjal, sóval, fűszernövényekkel, hagymával, sajttal, hússal de akár különféle zöldségekkel is ízesítik. A pizzával ellentétben a focaccia tetejére nem kerül többféle feltét egyszerre. Esetleg egy feltét és egy fűszer jelenik meg rajta. A másik különbség, hogy míg a pizza általában kerek a focaccia szögletes formájú. 
Darabokra törve vagy szeletelve bármilyen mártogatós étel kitűnő kísérője, de önmagában, egy kis olívaolajjal meglocsolva friss paradicsommal kísérve is tökéletes.
Akár szendvicset is lehet készíteni belőle: nagyobb darabokra vágjuk, vízszintesen bevágjuk és szalámival vagy sonkával, sajttal és salátával megtöltjük.
Hozzávalók

500 g liszt,
1 g szárított élesztő,
15 g só,
4 dl víz,
olívaolaj,

a tetejére, ízlés szerint: olívabogyó, paradicsom, sonka, sajt, valamilyen fűszer (rozmaring, oregánó,  fokhagyma, bazsalikom)

Elkészítjük a kenyértésztát a dagasztás nélküli kenyér receptje alapján: egy dagasztótálba szitáljuk a lisztet és belekavarjuk az élesztőt és a sót. A vizet a liszthez öntjük és néhány mozdulattal összekavarjuk (csak addig, amíg a liszt átnedvesedik). Egy viszonylag lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk.
Frissen tartó fóliával letakarjuk és minimum 8-10 órát huzatmentes helyen kelesztjük. Az idő letelte után kovásszerű, buborékos, lágy tésztánk lesz.
Ekkor egy fakanállal vagy spatulával a szélétől befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát majd újra letakarjuk és további 2-3 órát kelesztjük.
A második kelesztés után jól megolajozott tepsibe tesszük a tésztát és olajos kézzel egyenletesre lapogatjuk, egészen a tepsi széléig. Letakarjuk és meleg helyen 40-45 percet kelesztjük.
Ezután olajba mártott ujjbegyekkel alaposan megbökdössük a tésztát, rátesszük a kiválasztott feltétet és fűszert (ebben az esetben olajban eltett aszalt paradicsomot és fokhagymát), meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk durva sóval.
Betesszük a 180-200 fokra előmelegített sütőbe és szép aranybarnára sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések