Dagasztás nélküli krumplis kenyér

A dagasztás nélküli kenyér mintájára készült, krumplis változatban.
Hozzávalók

75 dkg kenyérliszt,
3,5-4,5 dl víz,
2 g szárított élesztő,
1,4 dkg só,
20-25 dkg főtt krumpli kihűlve, lereszelve,
kb 3 literes fedeles öntöttvas lábos, mázas agyagedény vagy hőálló jénai edény a sütéshez

Egy nagy dagasztótálban alaposan összekavarjuk a  lisztet, a reszelt krumplit, a sót és az élesztőt. A vizet a liszthez öntjük és néhány mozdulattal összekavarjuk (csak addig, amíg a liszt átnedvesedik). Egy viszonylag lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk.
Frissen tartó fóliával letakarjuk és minimum 8-10 órát huzatmentes helyen kelesztjük. Az idő letelte után kovásszerű, buborékos, lágy tésztánk lesz.
Ekkor egy fakanállal vagy spatulával a szélétől befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát majd újra letakarjuk és további 2-3 órát kelesztjük.
Ezután jól belisztezett deszkára borítjuk majd szimpla hajtással jobbról, balról majd fentről, lentről összehajtogatjuk, megfordítjuk, megformázzuk és beletesszük az edénybe amibe sütni szeretnénk.
Éles késsel bevágjuk (átlósan vagy hosszában), lefedjük és betesszük a hideg sütőbe. 230 fokra állítjuk a hőfokot és kb 1 órát sütjük. Ekkor levesszük a tetejét és további 10-15 percig sütjük, hogy szép barna legyen.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések