Joghurtos cukkini-vagy tökfőzelék

Hozzávalók

1 kg cukkini vagy tök,
1 kisebb hagyma,
2-3 cikk fokhagyma,
só, 
fehér bors,
1-2 dl joghurt,
1 púpozott ek liszt,
2-3 ek citromlé vagy almaecet,
zsiradék,
zöld fűszer(ízlés szerint): menta, tárkony, csombort vagy kapor

A hagymát egy kis zsiradékon üvegesre pároljuk, beletesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát és azzal is átforgatjuk. A jól megmosott cukkinit legyaluljuk és a forró hagymás zsiradékba tesszük. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Beletesszük az ízlésünknek tetsző zöld fűszert, a joghurttal csomómentesre kavart lisztet és felforraljuk. Citromlével vagy almaecettel ízesítjük.

Bundás kenyérrel, hagyományos vagy töltött fasírttal (sajttal vagy tojással), tükör-, buggyantott vagy lágy tojással, halrudacskával, sült virslivel vagy sajtfánkkal tálaljuk.

Mentás cukkinifőzelék halrudacskával


Csombortos tökfőzelék sült virslivel


Fokhagymás-kapros tökfőzelék gougère, francia sajtfánkkal


Tárkonyos cukkinifőzelék lágy tojással


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések