Gougère - francia sajtfánk

A gougère egy francia specialitás Burgundia vidékéről. Hívhatjuk sajtfánknak, sajtos puffancsnak vagy akár sajtos pogácsának is. Az alapja és elkészítési módja tulajdonképpen megegyezik a képviselőfánknál használt égetett tésztáéval, a plusz ami benne van: a sajt és a fűszerek.
Hozzávalók

1,5 deci víz,
5 dkg vaj,
8 dkg liszt,
2 tojás,
só,
fehér bors,
szerecsendió
7,5 dkg karakteres ízű sajt
(eredetileg Gruyére, de kiváló a Mlekdamer, Ementáli vagy Comté)

A vizet a vajjal és a fűszerekkel felforraljuk és amikor már forr, folyamatos keverés közben, hozzáadjuk lisztet. Addig kavargatjuk amíg a tészta el nem válik az edény falától és az alján egy vékony réteg nem képződik (mintha oda akarna égni). Ekkor levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőedénybe és néha megkavargatva hagyjuk hogy legalább félig kihűljön. Ekkor hozzá kavarjuk a tojásokat, egyenként (a második tojást csak akkor tesszük bele, ha az elsőt már teljesen beledolgoztuk). Lehetőleg mixerrel vagy körte alakú habverővel dolgozzunk (a lényeg, hogy sok levegőt vigyünk a tésztába). A végén belekavarjuk a reszelt sajtot is.
A tésztát habzsákba kanalazzuk és kis halmokat nyomunk egy tepsibe amit előzőleg sütőpapírral béleltünk ki. Ha nagyon csúcsosak lennének, vizes ujjbegyünkkel finoman nyomjuk le a csúcsát és szórjuk meg mindeniket egy kevés reszelt sajttal(ez akár el is maradhat).
Előmelegített sütőben, 200 fokon, alsó-felső sütési módban (légkeverést ne használjunk) sütjük kb 10 percig majd visszavesszük a hőt 190 fokra és még 10 percig sütjük. Kívül szép piros, ropogós, belül lyukas és picit krémes kell legyen.
Sütés közben az sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert akkor összeesik a tészta.

Sokféle módon variálható, a sajtot helyettesíthetjük: morzsolt kék sajttal és egy marék apróra vágott dióval, apróra vágott sonka- vagy kolbásszal. A fűszerezés pedig szintén ízlés szerint variálható: különböző zöld fűszerek, cayenne-i bors, köménymag stb.
Önmagában is nagyon finom, de akár meg is lehet tölteni gombás, sonkás, májas, halas töltelékkel. Ebben az esetben kicsit nagyobb fánkokat süssünk.
Aperitif kísérőjeként vagy előételnek kínálhatjuk, de spenót- vagy tökfőzelék mellé feltétnek is kiváló.
Fokhagymás-kapros tökfőzelékkel

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések