Zöldparadicsomos zakuszka

Hozzávalók
3 kg zöld paradicsom,
1,5 kg gogos (paradicsompaprika),
1 kg hagyma,
1/2 kg murok,
3 szál petrezselyemgyökér,
1 kisebb zellergumó,
5-7 dl paradicsomlé,
4-5 dl olaj,
só (kb 40 g),
1 ek szemes fekete bors,
4-5 babérlevél,
2-3 ek méz,
befőzési szalicil*

A jól megmosott zöldségeket előkészítjük: A hagymát apróra vágjuk, a murkot, a petrezselyem- és zellergyökeret lereszeljük, a zöld paradicsomokat krumplihámozóval meghámozzuk és ledaráljuk, a levét lecsorgatjuk, a gogost ledaráljuk.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a gyökérzöldségeket és azokkal is néhány percet dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a gogost és a zöld paradicsomot, rátöltjük a paradicsomlevet, hozzáadjuk a sót, a babérlevelet, borsot és addig főzzük amíg elfő a leve és a zakuszka-massza besűrűsödik. Eleinte ritkábban, később gyakrabban kavargassuk, hogy ne égjen oda.
Forrón, előmelegített befőttes üvegekbe tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.

Ahogy a murkos és vinetás zakuszkánál írtam, lehet úgy is készíteni, hogy a hagymát nem dinszteljük, hanem kettőbe vagy négybe vágva (attól függően, hogy mekkorák) forró vízben pár percig abáljuk majd utána ledaráljuk. Utána beledobjuk a forró olajba és rögtön tesszük is rá a többi hozzávalót. Így állítólag gyomorbarát, a zakuszka ízén pedig nem változtat  semmit.
Aki szereti a pikáns ízeket tehet bele néhány csípős paprikát (azt is megsütve és a héját lehúzva).

 *A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.

Ha mégsem szeretnénk tartósítószert használni, akkor a lezárt üvegeket pár percre fordítsuk fejre, majd visszafordítva tegyük őket száraz dunsztba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések