Murkos (sárgarépás) zakuszka

Hozzávalók
2 kg vineta (padlizsán),
2 kg kápia,
2 kg húsos zöldpaprika,
1 kg hagyma,
1 kg murok,
¼ kg petrezselyemgyökér,
¼ kg zellergyökér,
3 dl olaj,
500 g paradicsompaszta,
só(kb 50g),
fekete szemes bors -egészben ( kb 1 evőkanál),
babérlevél (kb 6-8 darab),
befőzési szalicil*

A vinetát, a kápiát és a paprikát sütőlapon megsütjük, megpucoljuk. A murkot, a zellert és a petrezselymet apró lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk és az olajban megdinszteljük, hozzátesszük a megvágott vinetát, a ledarált kápiát és paprikát és a lereszelt zöldségeket. Hozzáadjuk a paradicsompasztát (ha túl sűrű tehetünk még hozzá egy kis paradicsomlevet), a fűszereket és addig főzzük amíg elfő a leve.
Forrón, előmelegített befőttes üvegekbe tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba 
tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Lehet úgy is készíteni, hogy a hagymát nem dinszteljük, hanem kettőbe vagy négybe vágva (attól függően, hogy mekkorák) forró vízben pár percig abáljuk majd utána ledaráljuk. Utána beledobjuk a forró olajba és rögtön tesszük is rá a többi hozzávalót. Így állítólag gyomorbarát, a zakuszka ízén pedig nem változtat  semmit.
Aki szereti a pikáns ízeket tehet bele néhány csípős paprikát (azt is megsütve és a héját lehúzva).

 *A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.
Ha mégsem szeretnénk tartósítószert használni, akkor a lezárt üvegeket pár percre fordítsuk fejre, majd visszafordítva tegyük őket száraz dunsztba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések