Bálmos

A bálmos egy fajta pásztorétel ami tulajdonképpen egy különleges puliszka és úgy készül, hogy az oltott juhsajtból kinyomott első, zsíros savóba (amit esetleg állni, savanyodni is hagynak) kukoricalisztet főznek. A mai napig készítik Erdélynek azon részei ahol juhtenyésztéssel foglalkoznak.
Akinek nincs lehetősége az esztenán megkóstolni az igazi bálmost és arra sincs lehetősége, hogy juhsavóhoz jusson, az alábbi módszerrel készíthet hasonló finomságot.
Hozzávalók
500 ml natúr joghurt,
200 ml víz,
200 g kukoricaliszt,
50 g zsíros vaj vagy 40 g tisztított vaj (ghí),
100-150 g orda,
1 kk só

A vizet és a joghurtot összekavarjuk, beletesszük a vajat, megsózzuk és lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor forr, vékony sugárba belecsorgatjuk a kukoricalisztet és folyamatosan kavargatva főzzük. Amikor megvastagszik belemorzsoljuk az ordát és további 8-10 percig főzzük. Amikor kész tálra borítjuk vagy kanállal koszorú formába rendezzük de akár vizes kézzel gombócokat is formázhatunk belőle.
Önmagában is fogyasztható vagy tejföllel, tejjel nyakon öntve vagy valamilyen salátával, olajos savanyú káposztával de jó kísérője pl a saláta- vagy medvehagymalevesnek is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések