Salátaleves szentgyörgy-salátából

A tavasz egyik elsőként ehető erdei növénykéje a salátaboglárka amit a Székelyföldön szentgyörgy-salátának is neveznek (valószínűleg azért mert általában Szent György napja körül jelenik meg). Mondják még arannyal versengőnek, aranysalátának, salátaboglárkának, pipirisalátának.
Friss, zsenge leveleit salátának, főzeléknek és levesnek egyaránt, bimbóit pedig ecetben eltéve használhatjuk fel.
Hozzávalók

700-800 g Szent György-saláta (de lehet több is mert összeesik),
3 cikk fokhagyma felaprózva vagy 2-3 szál friss, zöld fokhagyma szárastól,
só,
2 ek ecet,
1 dl tejföl,
1 dl tej,
2 ek liszt,

a rántottához
4 tojás,
1 kis darab szalonna,
só,
bors

Kb. 2 liter vízbe beletesszük a fokhagymát, megsózzuk és felforraljuk. Közben salátaboglárka leveleinek szárát lecsipkedjük. Ha mi magunk szedjük érdemes már eleve szár nélkül szedni.
A leveleket jól megmossuk és a forrásban lévő vízbe tesszük és 5-10 percig főzzük. Közben elkészítjük a lisztes tejes habarást: a lisztet, tejfölt, tejet csomómentesre kavarjuk, rámerünk a forró levesből 1-2 merőkanálnyit majd a forrásban levő leveshez öntjük, felforraljuk és ecettel ízesítjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben kiolvasztjuk és lepirítjuk. A pörcöket beletesszük a levesbe. A visszamaradt zsíron púpos rántottát készítünk: a felvert, sóval, borssal ízesített tojásokat beleöntjük a serpenyőbe és kavargatás nélkül, rögtön lefedve hagyjuk sülni. Kb 5 perc után, amikor már a tojás megkötött, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalán is megsütjük. Amikor kész, felkockázzuk és hozzáadjuk a leveshez. 
Melléje juhtúrós puliszka vagy bálmos dukál.

Figyelem:
A növény minden részében méreganyag termelődik. A fiatal levelekben viszont olyan kis koncentrációban van jelen, hogy ez nem számottevő, ezért kis mennyiségben nem kell kellemetlen mellékhatásokkal számolnunk. Éppen ezért a még zsenge, virágzás előtti leveleket gyűjtsük.
Összetéveszthető a mérgező mocsári gólyahírrel. Ennek levelei hasonlóak, de nagyobbak. Aki bizonytalan, salátaboglárkát kizárólag száraz termőhelyen gyűjtsön, mert a mocsári gólyahír ott nem él meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések