Orgonaital

Hozzávalók
8-10 nagy orgonavirágzat (lecsipegetve a szárról kb 80-100 g),
40-50 dkg cukor,
2 kezeletlen citrom,
5 liter víz

Az orgonavirágokat egyenként lecsipegetjük a szárról, vigyázva, hogy zöld rész ne maradjon rajtuk. 
A vízben feloldjuk a cukrot. A citromokat megmossuk, az egyiket karikákra vágjuk, a másiknak a héját vékonyan lehámozzuk és a kifacsart levével együtt beletesszük a cukros vízbe, majd beletesszük a orgonavirágokat is.
Lefedjük és meleg helyen 2-4 napig érleljük.
Minden nap megkavarjuk. Két nap után már látszik, hogy a virágok kezdik veszíteni a színüket: szín- és illatanyaguk kioldódik a vízben.
Amikor pezsegni kezd gézen átszűrjük és üvegekbe tesszük. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.

A orgonavirágokat tiszta, pormentes helyről szedjük és mielőtt leszedegetnénk pár órára terítsük szét egy papíron, hogy ha esetleg kis bogarak vannak benne, kimászhassanak.
Bármilyen színű orgonából készíthető, sötétebb színű virágokból szebb színű ital lesz.

Hasonlóképpen készül a gyömbéres bodzalé is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések