Török húsgombócleves - Köfte Çorbası


Hozzávalók
500-600 g micshús*
4 közepes murok,
1 nagyobb petrezselyemgyökér,
1 kisebb zeller,
4 ek rizs,
1 tojás,
só,
bors,
1 csokor mentalevél,
2 tojás sárgája,
2 dl natúr joghurt,
citromlé

A rizst leforrázzuk. A micshúst jól összedolgozzuk egy egész nyers tojással, a leforrázott rizzsel, és apró gombócokat formálunk. A murkot, a petrezselyemgyökeret és a zellert apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk és kb 2-2,5 liter vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk. Amikor forr, beletesszük a húsgombócokat és addig főzzük amíg a zöldségek és a gombócban lévő rizs is megpuhul. 
Amikor megfőtt, elzárjuk a leves alatt a tüzet és belekavarjuk az apróra vágott mentalevelet.
Kb 15-20 perc után a két tojássárgából és a joghurtból habarást készítünk, merünk 1-2 kanálnyi forró levest a habarásba és hozzáadjuk a leveshez. Citromlével ízesítjük.

*A micshús receptje itt olvasható.
Ha nincs micshúsunk akkor készítsük darált marha- vagy birkahúsból(vagy a kettőből vegyesen).
A következőképpen fűszerezzük: 1/2 fej fokhagyma, 1/2 teáskanál csombor, só, bors, késhegynyi őrölt szegfűbors, csipetnyi őrölt köménymag, csipetnyi őrölt koriandermag.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések