Csórékolbász (mics, mititei)

Ez az eredetileg balkáni ételkülönlegesség mára már szerte a világban ismert. Romániában nemzeti ételnek tekintik. Sütésének, fogyasztásának valóságos kultusza alakult ki. Piknikezések, grillpartik, fesztiválok, vásároknak kölcsönöz jellegzetes hangulatot, de szerepel éttermek és sörözők menüjében is.
Kapható boltban, készen fűszerezve és formázva, fagyasztva vagy hűtve, épp csak sütni kell, de érdemes házilag is megpróbálkozni vele. Elkészítése nem túl bonyolult viszont időigényes.
Az alábbi, nemrég előkerült, sokáig elveszettnek hitt titkos recept 1920-ból, a bukaresti Sörös szekérhez (Caru' cu bere) címzett vendéglőből származik.
Hozzávalók
1 kg hús (1/3 rész disznó, 1/3 rész marha, 1/3 rész juh)
fűszerek (minden kg húshoz):
8 g frissen őrölt fekete bors,
12 g szárított csombort,
4 g szegfűbors apróra törve,
2 g koriandermag apróra törve,
2 g római kömény apróra törve,
1 gramm csillagánizs apróra törve,
1 kanál olívaolaj,
1 jó fej fokhagyma,
8 g szódabikarbóna,
1 kávéskanál citromlé,
1/2 liternyi, marha velőscsontból főtt, erős csontleves

Először megfőzzük a csontlevest, 1 kg micshúshoz  kb 1/2 kg csontból só, bors, murok petrezselyem, zeller hozzáadásával.
Egy méretes edényben elkezdjük dagasztjuk a húst. Ez kb 50-60 percet vesz igénybe. Az elején hozzáadjuk a citromlével felpezsdített szódabikarbónát majd fokozatosan hozzákavarjuk a csontleves felét és a fűszereket, a fokhagyma kivételével.
A keveréket lefedjük és hűtőszekrényben állni hagyjuk kb 24 órát.
Ezután kivesszük, pár óráig hagyjuk, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen majd újra dagasztani kezdjük hozzáadva a maradék csontlevest és a muzsdéjt.
A muzsdéjt úgy készítjük, hogy a zúzott fokhagymára egy kis langyos vizet öntünk, amelyet 1/2 óráig hagyunk állni. Ezután gézbe tesszük és jól kicsavarjuk a levét. Ezt a levet tesszük a masszához.
Másnapig újra hűtőbe tesszük. Sütés előtt kb 3 órával kivesszük a masszát majd amikor kicsit felmelegedett olajos kézzel egy ujj hosszú és két ujj vastag kolbászkákat formázunk belőle. Tálcára téve 50-60 percet hagyjuk pihenni és szikkadni.
Öntöttvas grillező serpenyőbe vagy rácson, faszénparázs felett hirtelen sütjük, ügyelve arra, hogy ne szárítsuk ki túlságosan. Időnként muzsdéjjal kenegetjük, hogy finom sült kérget kapjanak.
Mustárral és friss zsemlével fogyasztjuk.
Az előkészítés a hosszadalmas folyamatának az a célja, hogy a darált húsmassza érlelődni tudjon. Készíthető 'gyorsabban' is, csupán 4-5 óra pihentetéssel, az ízbeli élmény viszont más lesz.
Ami a fűszerezést illeti, a fenti fűszerkeverék ízvilágát nem mindenki szereti. A szegfűbors, a koriandermag, a római kömény és a csillagánizs különleges pikáns ízt kölcsönöz viszont ha nem vagyunk jóban valamelyikkel nyugodtan csökkenthetjük a mennyiségét de akár ki is hagyhatjuk.
A recepteben nem szerepel só, valószínűleg azért mert a csontleves eleve sózva van, de ízlés szerint lehet pótolni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések