Sárgatúró

A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken a húsvéti asztal nélkülözhetetlen étele és ugyanúgy viszik szenteltetni húsvét reggelén mint a sonkát, kalácsot, piros tojást, bort stb. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.
Ez egy végtelenül egyszerűen elkészíthető étel, ahány deci tej annyi tojás kell bele, ízlés szerint cukor, vanília, mazsola és egy éjszakányi türelem a kóstolásig.
Hozzávalók
(egy kisebb adaghoz)

5 deci zsíros tej (házi tejből az igazi),
5 db tojás (jobb a házi tojás, hogy szép sárga legyen),
1 evőkanál cukor,
1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 
csipet só, 
1 marék mazsola (elhagyható)

A tejet a cukrokkal feltesszük főni, mikor a tej elkezd "mozgolódni", beletesszük a gyengén felvert tojásokat ( nem kell felhabosítani, mert csak így lesznek fehér darabkák a kész túróban), a sót, (ha kerül bele mazsola, akkor azt is most kell beletenni). Lassú tűzön addig főzzük, amíg a savó ki nem csapódik (ez kb 10 perc). Egy szűrőt kibélelünk egy tiszta konyharuhával vagy gézzel, beleöntjük a túrót, gömb alakúra formázzuk, szorosan megkötözzük és egy éjszakára felkötve hagyjuk, hogy kicsepeghessen. 
A konyharuhából vagy gézből kibontva hűtőben kell tárolni fogyasztásig. 
Nagyon talál a füstölt sonkához, foszlós kalácshoz, báránypástétomhoz.
Az édes változata a hagyományos, de készíthető sós változatban is, tetszés szerinti zöld fűszerekkel: kapor, petrezselyemzöld, medvehagyma, metélőhagyma stb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések