Foszlós vajas kalács

Az ünnepek egyik elmaradhatatlan étke a kalács. Lehet töltetlen, fehér, kakaós vagy márványos de kerülhet bele töltelékként mazsola, rahát, dió, mák, tehéntúró, orda vagy a sósabb változatoknál sonka, főtt tojás, medvehagyma.
De akár üres, akár töltött, nem elég hozzá egy jó recept, vannak szabályok, melyeket be kell tartani ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Éspedig:
1. A hozzávalók szoba-hőmérsékletűek kell legyenek. Így az élesztő hatékonyabban tud dolgozni.
2. A konyha kellemesen meleg és huzatmentes kell legyen.
3. A lisztet mindenképpen szitáljuk át. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.
4. Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, kézzel folytassuk a dagasztást.
5. Érdemes kellő időt fordítani a dagasztásra, mert minél jobban kidolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele és annál foszlósabb lesz a kalács.
Az alábbiakban egy töltetlen, foszlós vajas kalács receptje olvasható.
Hozzávalók
50 dkg liszt,
1 tasak szárított élesztő (7 g), 
2 tojás sárgája, 
5 dkg porcukor,
reszelt citromhéj, 
8 dkg vaj,
1 mokkás kanál só, 
3,5 dl tej,
a tetejére 1 tojás sárgája.

A szárított élesztőt, sót, porcukrot és citromhéjat elkavarjuk az átszitált liszttel és hozzá adagoljuk a tojássárgákkal elkavart langyos tejet, közben fakanállal kavargatjuk amíg összeáll. Ezután kézzel dagasztjuk tovább. 2-3 adagban hozzáadjuk az olvasztott vajat, közben addig dagasztjuk amíg a tészta az egészet be nem issza és szép hólyagos nem lesz és elválik az edény oldalától és a kezünktől. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztetjük (kb 1 óra hosszat, kicsit meglisztezve az edény alját és oldalát). Utána lisztezett deszkára borítjuk, ellapogatjuk téglalap alakúra és három részre vágjuk. Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú és vastagságú rudat formázunk belőlük és összefonjuk.
Ha két kisebb kalácsot szeretnénk sütni akkor először kettőbe osztjuk a tésztát. Ha nem akarunk a fonással bajlódni, akkor a téglalap alakúra lapított tésztát egyszerűen csavarjuk fel.
 A megformázott tésztát jól kivajazott formába tesszük és megint kelesztjük kb 30-40 percet. A tetejét megkenjük tojássárgával és 180-200 fokra előmelegített sütőben, lentről a második polcon megsütjük (kb 30-40 perc). Amikor kész, kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések