Ecetes gogos (hidegen eltéve)

Hozzávalók
6 kg gogos (paradicsompaprika) pucolva mérve,
1 l ecet (9%-os),
1 kg cukor,
1 ek fekete szemes bors,
1 ek mustármag,
20 dkg jódmentes só,
befőzési szalicil

A friss, hibátlan paradicsompaprikákat  alaposan megmossuk, kicsumázzuk és kb kétujjnyi vastag cikkekre vágjuk. Egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a cukrot és a sót, rálocsoljuk az ecetet és letakarjuk. Kb 12-14 órát állni hagyjuk, közben többször is óvatosan átkavarjuk. A végére a paprika annyi levet ereszt, amennyivel elég lesz felönteni.
Végül a paprikacikkeket tiszta, száraz befőttesüvegekbe rakosgatjuk, közéje mustármagot és fekete borsot teszünk, majd felöntjük a levével. Minden üveg tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, lefedjük és hűvös kamrában tesszük érlelődni.

Ízlés szerint lehet tenni bele babérlevelet, tormát, zeller- vagy korianderlevelet, fokhagymát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések