Lecsó télire

A lecsó a hagyományos magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár eredetét tekintve balkáni étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Igazi jolly joker, sokféle gabonával, hüvelyessel társítva fogyasztható. Például rizzsel, kölessel, zöld vagy szemes paszullyal, lencsével de tálalhatjuk tejfölösen, tojással, kolbásszal, krumplival, friss vagy savanyú káposztával. Kínálhatjuk sült libamájhoz, sült tarjához és illik néhány vadhúsból készült ételhez is. Ízesíthetünk is vele zöldséges ételeket, pörkölteket vagy gulyást.
Lecsót tartósítani nagyon egyszerű. Érdemes vele foglalkozni, mert így télen is élvezhetjük a nyári ízeket.
Az összetevők hagyományos aránya: 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész fehér húsú zöldpaprika. Ezenkívül tehetünk még bele cukkinit vagy padlizsánt.
Hozzávalók
1 kg hagyma,
2 kg húsos paradicsom,
4 kg fehér húsú zöldpaprika (de az se baj, ha van közötte néhány amelyik már sárgul vagy pirosodik),
2-3 kisebb cukkini vagy padlizsán (opcionális),
4-5 dl olaj,
só (ízlés szerint),
háztartási szalicil*

A hagymát megtisztítjuk és nagyságuktól függően kettőbe vagy négybe majd nem túl vékony, kb 3mm-es szeletekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, pár percre forró vízbe dobjuk majd lehúzzuk a héját és felkockázzuk.
A felmelegített olajban üvegesre pároljuk a hagymát. Beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát és néhány percig azzal is dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk és picit több mint félig készre pároljuk.
Nem kell teljesen puhának lennie, mert a dunsztban még puhul. Ha teszünk bele cukkinit vagy padlizsánt, akkor azokat felkockázva akkor adjuk hozzá amikor a paradicsom levet engedett.
Forrón, előmelegített befőttes üvegekbe tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba 
tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Ebből az adagból kb 10-11  db 7,5 decis befőttesüveggel lesz.
Cukkinis lecsó
*A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.
Ha mégsem szeretnénk tartósítószert használni, akkor a lezárt üvegeket pár percre fordítsuk fejre, majd visszafordítva tegyük őket száraz dunsztba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések