Bejgli (diós, mákos)

Az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény a bejgli. Annyira hozzátartozik a karácsonyhoz mint a szaloncukor. Sokunk számára szinte elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül. Az sem számít ha elreped, egy a fontos: sok legyen benne a töltelék ☺
Hozzávalók

a tésztához:
1 kg liszt,
2 tasak szárított élesztő,
2 ek cukor,
2 tasak Bourbon vaníliás cukor,
csipet só,
50 dkg vaj, 
3 tojás sárgája,
1-1,5 deci tejföl,
1 deci hideg tej


a diós töltelékekhez:
40-50 dkg darált dió,
15-20 dkg barna porcukor
15-20 dkg mazsola (előző nap beáztatva rumba),
1-2 citrom reszelt héja,
1 csomag Bourbon vaníliás cukor,
1 dl rum
1-1,5 dl hideg tej

a mákos töltelékhez
40-50 dkg darált mák,
15-20 dkg barna porcukor,
egy maréknyi, meggypálinkáról leszűrt, kimagozott, jól lecsepegtetett meggy (a szemek nagyságától függően 2-be vagy 4-be vágva),
1 narancs reszelt héja,
1 csomag Bourbon vaníliás cukor,
1-1,5 dl hideg tej

a tepsi kikenéséhez:
2-3 dkg vaj vagy margarin

a tészta lekenéséhez:
4 tojás sárgája

A lisztben elkavarjuk az élesztőt, a kétféle cukrot és a sót majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a a tojások sárgáját, a tejet és annyi tejföllel amennyit felvesz összedolgozzuk. Hideg helyen legalább egy órát pihentetjük (de lehet egy éjszakát is).

A töltelékekhez a hozzávalókat külön-külön összegyúrjuk.

Pihentetés után a tésztát négy egyenlő részre osztjuk (ha vékonyabb bejgliket akarunk akkor hat felé), és jól meglisztezett gyúródeszkán kb 3 milliméter vékony, tepsihosszúságú téglalappá nyújtjuk.
Ha a tészta ragad bátran lisztezzük.
Megkenjük a töltelékkel (kettőt/hármat a dióssal, kettőt/hármat a mákossal), a rövidebb végein egy kis tésztát felhajtunk, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki, majd nem túl szorosan felcsavarjuk és vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

2 tojássárgájával lekenjük, hideg helyen bő fél órát pihentetjük. Ezután újból lekenjük a másik 2 tojássárgájával és újabb fél órát pihentetjük.
Egy hurkapálcával több helyen megszurkáljuk (egészen az aljáig szúrjuk bele), majd előmelegített sütőben 180 ° fokon kb 50-60 perc alatt megsütjük( ha vékonyabbakat készítünk akkor kb 40-45 perc).
Ha sülés közben túlzottan pirulna, alufóliával takarjuk le.
Amikor kész kivesszük és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Extra tipp: a diósba a mazsola helyett tehetünk apróra kockázott aszalt szilvát, a mákosba pedig a meggy helyett aszalt vörös áfonyát (ha túl száraz áztassuk be egy kis narancslébe).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések