Gyors vargabéles gyümölcsöntettel

A vargabéles egy sajátosan erdélyi desszert. Eredete nem teljesen tisztázott, több forrás a kolozsvári Darvas vendéglőhöz köti, míg más források marosvásárhelyi származást tulajdonítanak neki. Például Guscháték marosvásárhelyi Tag vendéglőjét és a szintén marosvásárhelyi Surlott-grádicsot említik.
Tény viszont, hogy a Darvasné édesanyja, Aszalós Ferencné Borbáth Anna marosvásárhelyi származású aki a 1920-as évek elején költözött Kolozsvárra. Valószínűleg ő vitte magával az eredeti receptet és adta át lányának, Darvasnénak aki aztán tökéletesítette. Majd ő is örökül hagyta mindkét lányának, Marikának és Klárinak, és a legenda szerint megeskette őket, hogy nem árulják el. Ez így is lett, ezért ír le két különböző változatot a két nagy ínyesmester, Magyar Elek és Kövi Pál. Egyikük receptjében omlós tészta, míg a másikéban rétestészta szerepel. A vargabéles legendájáról a Szabadság napilap hasábjain olvashatunk terjedelmes cikk-sorozatot.
Alább egy gyors, lapok nélküli változata olvasható.
Hozzávalók
(egy 20x30 cm-es tepsihez)

250 g laska (széles- vagy fodros metélt)
500 g tehéntúró,
100g mazsola (elhagyható, ha éppen nincs kéznél),
1-2 tasak Bourbon-vaníliás cukor (vagy 1 ek cukor és egy tasak természetes vanília aroma),
1 citrom héja reszelve,
3 tojás,
75 g porcukor,
1/4 liter natúr joghurt,
csipet só,
2-3 ek vaj,
1-2 ek gríz 

savanykás gyümölcslekvár,
2-3 ek portói vagy rum,

Az öntethez felforrósítjuk a lekvárt, portóival vagy rummal ízesítjük. Ha vastag a lekvárunk akkor kis vízzel hígítjuk, ha pedig hígabb, akkor addig főzzük amíg kicsit megvastagszik.
A laskát sós vízben megfőzzük, hideg vízzel lehűtjük és egy kis olvasztott vajon megforgatjuk majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra kavarjuk a vaníliás cukorral, hozzákavarjuk az áttört tehéntúrót, a joghurtot és a citrom reszelt héját. Végül belekavarjuk a kihűlt laskát.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval és a porcukorral, majd a habot óvatosan a túrós-laskás masszához kavarjuk.
A tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk grízzel és egyenletesen belesimítjuk a masszát.
170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük amíg a teteje szép piros nem lesz és ha megmozgatjuk a tepsit a tészta nem rezeg (kb 40-50 perc).
Langyosra hűtve vagy hidegen szeleteljük és porcukorral megszórva, gyümölcsöntettel tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések