Gulyáskrém házilag

Hozzávalók

1 kg húsos paradicsom,
6-7 nagy kápia,
6-7 nagy gogos,
3-4 nagy hagyma,
1 közepes fej fokhagyma,
2-3 murok,
1-2 petrezselyem,
1 közepes zellergumó
2-3 csípős paprika (ha csípősre akarjuk),
1 kk fekete szemes bors,
1 kk szegfűbors,
2 kk köménymag,
4-5 babérlevél,
só és cukor ízlés szerint,
háztartási szalicil*

A paradicsomot, a gogost, a kápiát és a csípős paprikát (ha teszünk bele) paradicsom-passzírozón átpasszírozunk, hogy eltávolítsuk a héját. A többi zöldséget apró lyukú reszelőn lereszeljük és a paradicsomos, paprikás masszával összekavarva feltesszük főni. A fűszereket egy inox teatojásba vagy gézbe tesszük és úgy tesszük a készülő gulyáskrémbe amit lassú tűzön addig főzünk, amíg krémes állagú lesz. Ha szükséges, botmixerrel még pépesíthetjük. A végén ízesítjük a sóval és cukorral és még néhány percig rotyogtatjuk.
Forrón, előmelegített üvegekbe (a legjobb kis mustáros vagy bébiételes üvegbe) tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba 
tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Felbontás után tartsuk a hűtőben.

Különösen finom ízt kap, ha a kápiát megsütjük és úgy tesszük bele. Ha így készítjük, akkor ledarálva a húsát, a főzés vége fele tesszük a masszába.

*A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések