Vaníliás kiflicskék (gyors változat, sütőformában)

A vaníliás kifli egy klasszikus és szinte elengedhetetlen ünnepi sütemény. Elkészítése nem bonyolult viszont ezzel a speciális sütőformával még gyorsabban elkészíthető, hisz nem kell minden kiflicskét egyenként megformázni. Akár az ünnepek előtt napokkal is el lehet készíteni, mert jól záródó fémdobozban sokáig eláll, de pikk-pakk elkészíthető akár az utolsó percben is.
Hozzávalók
10 dkg puha, sótlan vaj,
50 g porcukor,
1-2 tasak Bourbon vaníliás cukor vagy egy fél vaníliarúd kikapart bele,
2 ek rum vagy 1 ek rumeszencia,
1 tojás,
100 g liszt,
60 g finomra őrölt dió (vagy mandula, vagy mogyoró),
vaníliás porcukor a szóráshoz 
Szükség lesz még egy spéci sütőformára:

 Zenker: Sütőlemez, vaníliás kifli 42x32 cm
A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az ízesítőket majd a tojást és azzal is kavarjuk egy kicsit. Utána felváltva hozzá adjuk a lisztet és a diót (vagy a mandulát vagy mogyorót). A masszát egy spatula segítségével belekenjük a tepsi mélyedéseibe és előmelegített sütőben 175 C fokon, kb 8-10 percig (amíg barnulni kezd a szélük) megsütjük.
A tepsit megütögetjük majd megfordítjuk, hogy a kiflicskék kiessenek belőle. Még melegen porcukorral megszórjuk.
Melegen puhának tűnnek, de amint kihűlnek finom, omlósak lesznek.
Az ízeket lehet variálni: kakaó, mézeskalács fűszerkeverék, citrom- vagy narancs héj és kevés citrom- vagy narancslé, a kiflicskék végeit pedig olvasztott csokiba is márthatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések