Szilvaízes hájas tészta
Ez a különösen finom leveles sütemény sertésháj felhasználásával és hajtogatással készül. Magából a leveles tésztából sós és édes süteményeket egyaránt készíthetünk viszont a szilvalekváros hájas tésztának vannak a legrégebbi hagyományai és ma is ezt sütik leggyakrabban.
Hozzávalók
½ kg liszt (három nullás),
35 dkg szoba-hőmérsékletű háj (ezt előzőleg lehártyázzuk és ledaráljuk),
2 tojás sárgája,
2 ek tejföl,
1 dl vízben feloldott ½ kk só,
4 ek fehér bor.
A lisztből 7,5 dkg-ot kiveszünk (ezt majd a hájhoz gyúrjuk). A többi lisztből, a tojássárgákból, a tejfölből, borból és a sós vízből tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk (kb 15-20 percig gyúrjuk) majd fóliával letakarva 15-20 percre betesszük a hűtőbe,hogy lehűljön. Addig összegyúrjuk a hájat a félretett liszttel. Ezt 3 egyenlő részre osztjuk. A tésztát kb fél cm vastagra nyújtjuk, rákenjük az egyik adag hájat majd szimpla hajtással összehajtogatjuk egyszer oldalirányból majd fentről le.
Fóliával letakarva fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután jön a második a nyújtás-kenés-hajtogatás-pihentetés. Ügyeljünk arra, hogy a hajtogatást ugyanabba a sorrendbe végezzük ahogy legelőször csináltuk. Arra is vigyázzunk, hogy nyújtás előtt ugyanabba az irányba fektessük a nyújtódeszkára ahogy az előző a hajtogatás végén volt. Amikor a harmadik adag hájat is rákentük és összehajtogattuk, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük.
Szilvaíz helyett tehetünk bele egy kis kocka rahátot vagy egy-egy teáskanálnyi diós tölteléket - olyant amilyen a bejglibe teszünk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése