Szilvaízes hájas tészta

Ez a különösen finom leveles sütemény sertésháj felhasználásával és hajtogatással készül. Magából a leveles tésztából sós és édes süteményeket egyaránt készíthetünk viszont a szilvalekváros hájas tésztának vannak a legrégebbi hagyományai és ma is ezt sütik leggyakrabban.

Hozzávalók

½ kg liszt (három nullás),
35 dkg szoba-hőmérsékletű háj (ezt előzőleg lehártyázzuk és ledaráljuk), 
2 tojás sárgája,
2 ek tejföl,
1 dl vízben feloldott ½ kk só,
4 ek fehér bor.

A lisztből 7,5 dkg-ot kiveszünk (ezt majd a hájhoz gyúrjuk). A többi lisztből, a tojássárgákból, a tejfölből, borból és a sós vízből tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk (kb 15-20 percig gyúrjuk) majd fóliával letakarva 15-20 percre betesszük a hűtőbe,hogy lehűljön. Addig összegyúrjuk a hájat a félretett liszttel. Ezt 3 egyenlő részre osztjuk. A tésztát kb fél cm vastagra nyújtjuk, rákenjük az egyik adag hájat majd  szimpla hajtással összehajtogatjuk egyszer oldalirányból majd fentről le.
Fóliával letakarva fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután jön a második a nyújtás-kenés-hajtogatás-pihentetés. Ügyeljünk arra, hogy a hajtogatást ugyanabba a sorrendbe végezzük ahogy legelőször csináltuk. Arra is vigyázzunk, hogy nyújtás előtt ugyanabba az irányba fektessük a nyújtódeszkára ahogy az előző a hajtogatás végén volt. Amikor a harmadik adag hájat is rákentük és összehajtogattuk, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük.
Sütés előtt fél cm vastagra nyújtjuk és jól (izzásig) felforrósított késsel kb 6x6 cm-es kockákra vágjuk. A közepébe tesszük  egy teáskanálnyi vastag szilvaízet majd átlósan vagy egyenesen ketté hajtjuk, picit megnyomjuk de csak óvatosan, nehogy a szélek összeragadjanak. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, mindeniket ugyanabba az irányban.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük úgy,hogy a 'szájuk' a sütő hátsó felére nézzen (azt mondják az öregek, hogy így jobban felnő) és kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Amikor teljesen kihűlt porcukorral meghintjük.

Szilvaíz helyett tehetünk bele egy kis kocka rahátot vagy egy-egy teáskanálnyi diós tölteléket - olyant amilyen a bejglibe teszünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések