Mézes puszedli (nagyanyám-féle)

A mézes sütemények az adventi időszak elengedhetetlen kísérői, de nem csak ebben az időszakban készíthetők. Beszélgetős délutánokra, kávé, tea mellé is kitűnő választás ez fűszeres, puha, gyorsan elkészülő sütemény. Nagymamám gyakran sütött puszedlit. Ő mindig diót tett a tetejére... 
Hozzávalók
8 ek olvasztott méz (kb 10 dkg)
60 dkg liszt
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg margarin vagy 65%-os zsírtartalmú vaj
1 citrom reszelt héja és leve
1 tk szódabikarbóna
1/2 tasak Lucullus mézeskalács fűszerkeverék

a mázhoz
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
pár csepp citromlé

A mézet felmelegítjük, ebben feloldjuk a margarint/vajat, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Legalább egy órát (de lehet többet is) hűtőben pihentetjük. Egy teáskanállal darabokat szaggatunk a tésztából, golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól  2-3 ujjnyira (csinálhatjuk úgy is, hogy a tésztát két részre osztjuk, hengerré sodorjuk és feldaraboljuk kb diónyi darabokra majd golyóvá gömbölyítjük).
Előmelegített sütőben 190 fokon kb 9-10 perc alatt megsütjük. Elég hamar sül, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.
A mázhoz gőz fölött felverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, de nem kell nagyon kemény habbá verni. A puszedliket még langyosan a mázba rakjuk és összerázzuk, hogy a jól bevonja majd rácsra tesszük száradni.

A kihűlt puszedliket cukormáz helyett olvasztott csokiba is márthatjuk.
Ha nem akarjuk mázzal bevonni, akkor sütés előtt mindenik puszedli tetejére nyomunk egy-egy negyed vagy fél dióbelet vagy egy szem mandulát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések