Francia ünnepi mandulás sütemény - Galette des rois


 Francia szokás szerint, Vízkeresztkor, amikor a keresztények a három királyok ünnepét tartják, sütik ezt a Királyok süteményének nevezett süteményt és aranyos szokás társul hozzá. A süteménybe egy porcelán figurát vagy babszemet rejtenek el, majd annyi részre osztják ahányan a családban vannak. A legidősebb családtag szeleteli a süteményt. Ha van kisgyerek családban, az asztal alá bújik és felsorolja a családtagok nevét. Amilyen sorrendben mondja, olyan sorrendben osszák szét a szeleteket. Akihez kerül a porcelánfigura vagy babszem, aznap az lesz a király vagy királynő és ő viselheti az aranyszínű papírkoronát. Eredetileg mandulás töltelékkel, de dióval, csokoládéval, almával is készítik.
Hozzávalók
2 db, 40 dkg leveles tészta

a töltelékhez
20 dkg darált mandula,
10 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
7,5 dkg lágy vaj,
2 tojás,
mandulaaroma,

a kenéshez
1 tojássárga,
1 evőkanál tej

A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a darált mandulát, a vaníliás cukrot és a mandulaaromát. Krémesre keverjük.
Az egyik leveles tésztából kivágunk egy 23-24 cm 
átmérőjű kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egyenletesen elosztjuk rajta a mandulás krémet úgy, hogy körbe a szélén kb kétujjnyi részt kihagyunk.  Ezt a részt megkenjük vízzel, ráhelyezzük a másik lapból kivágott kört és óvatosan elsimítjuk rajta, hogy ha esetleg levegő maradt volna alatta, azt kijöjjön. Körben villával erőteljesen lenyomkodjuk, hogy a két lap összeragadjon és sülés közben ne nyíljon szét, mert akkor kifolyik a töltelék.
Megkenjük a tojássárga és a tej keverékével és egy fél órára a hűtőbe tesszük.
Amikor letelt az idő, kivesszük, még egyszer átkenjük és hegyes késsel mintákat rajzolunk, de óvatosan, hogy ne vágjuk túl mélyen be a tésztát (én szórtam rá mandulaforgácsot is). A közepére egy pici lyukat szúrunk, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni. 210 fokra előmelegített sütőbe sütjük 10 percig majd 180 fokon további 20-25 percig


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések