Kakaskocsonya

A kocsonya minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. Készítésének első írott receptje Franciaországban maradt fenn, egy 1395-re datált receptkönyvben már szerepel a receptje. A disznó kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeit (fej, farok, bőrke, köröm) használják hozzá. A hosszú, lassú abálás során a kollagén kioldódik, majd kihűlés után zselésedik, megszilárdul.
A karácsony és a szilveszter közötti időszak jellegzetes fogása viszont nem csak disznóból készíthető hanem szárnyasból de akár halból is.
Hozzávalók
egy kb 2 kg-os, konyhakész tanyasi kakas,
2-3 közepes murok,
1 nagy petrezselyemgyökér,
1 kisebb zellergumó
1 sárga hagyma héjastól,
1 fej fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
néhány zellerlevél,
20-25 szem fekete bors,

A kakast feldaraboljuk majd beletesszük egy nagyobb fazékba, rátöltünk annyi hideg vizet amennyi jól ellepi, megsózzuk, beletesszük a szemes borsot és feltesszük főni.
Lassú tűzön készítjük, vigyázzunk, hogy ne forrjon lobogva, hanem csak lassan, gyöngyözve, mert csak így lesz szép tiszta majd a kocsonya leve. Közben a tetején képződő habot leszedegetjük.
Amikor a hús már majdnem készre főtt, hozzáadjuk az egészben hagyott zöldségeket és tovább főzzük. Addig kell főzni amíg a hús könnyen leválik a csontokról, ez akár 4 órát is tarthat.
Amikor a hús teljesen megpuhult, a levéből 2 - 3 evőkanálnyit egy kistányérban teszünk, hidegre tesszük és ha megköt akkor a kocsonya kész van. Ekkor a húst kiszedjük, kicsontozzuk, szétosztjuk tányérokba, kisebb tálkákba. Feldarabolt murkot, zellert és petrezselyemgyökeret is teszünk bele. Keményre főtt fürj- vagy tyúktojással is dúsíthatjuk.
A levét egy kicsit ülepedni hagyjuk majd egy sűrű szűrőn keresztül a tányérokban lévő húsra szűrjük. A tányérokat hideg helyre tesszük és hagyjuk megdermedni.
Őrölt fekete borssal megszórva, ecetes hagymával vagy tormával és friss kenyérrel fogyasztjuk.

Megjegyzés: ha a próbadermesztés során úgy látjuk, hogy nem zselésedik kellőképpen vagy vastagabbra szeretnénk, akkor tegyünk hozzá egy kis zselatint.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések