Biberle - svájci karácsonyi sütemény

Ez az édes sütemény-különlegesség tulajdonképpen egy töltött mézeskalács. Svájci eredetű, Sankt Gallen kantonból származó karácsonyi sütemény, de népszerű Németországban és Ausztriában is. Hagyományosan marcipánnal töltve készítik, de lehet gesztenyemasszával vagy dióval is tölteni. Mérete az aprósütemény nagyságútól a pite nagyságúig terjed. A nagyobb sütemények teteje díszes, amit mézeskalács-ütőfával készítenek vagy cukormázzal díszítenek. Virágokat, növényeket, madarakat használnak díszítőelemként, de gyakran jelenik meg rajta a medve (ami a fent említett kanton szimbóluma) vagy más helyi, sajátos jelkép.
Alább egy aprósütemény jellegű változata látható.
Hozzávalók
230 g fehér liszt,
100 g rozsliszt,
5 g szódabikarbóna,
csipetnyi só,
1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
120 g méz,
50 g barna cukor,
25 g disznózsír,
1 tojás sárgája,
1 dl tej

300-350 g marcipánmassza

1 dl langyos tej,
1 tk méz

A lisztet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót egy tálban jól összekavarjuk. A mézet a cukorral felmelegítjük annyira,hogy a cukor elolvadjon, ekkor levesszük a tűzről és hozzátesszük a zsírt. Amikor elolvadt folyamatos kavargatás mellett langyosra hűtjük. Ekkor belekavarjuk a tojás sárgáját, és a tejet majd beleöntjük a lisztes keverékbe, de nem egyszerre, hanem adagonként közben állandóan kevergetve. Amikor nagyjából összeállt, deszkára borítjuk és jól átgyúrjuk(néha kicsit alálisztezünk, ha kezd ragadni). Utána frissen tartó fóliába csomagolva hűvös helyen pihentjük legalább 3-4 órát, de lehet másnapig is.
A marcipánmasszából ujjnyi vastag rudakat sodrunk. A mézes tésztát lisztezett deszkán 2,5-3 mm vastagra nyújtjuk és kb 7 cm széles csíkokra vágjuk. Megkenjük vízzel és mindenikre egy marcipánrudat fektetünk majd felcsavarjuk és egy kicsit meghengergetjük, hogy a tésztacsík  a találkozásnál összeragadjon.
A rudakat éles késsel feldaraboljuk úgy hogy kis háromszögeket vagy trapézokat kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük a mézes tejjel.
Majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5-6 percet sütjük. Amikor kész rácsra tesszük és azon nyomban újra lekenjük mézes tejjel, hogy szép fényesek legyenek majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.
Amikor a sütőből kivesszük még puhának tűnhet, de ahogy hűl picit keményedik.
 Egy falatnyi mennyország...
A tészta receptje a rögtön puha mézeskalács receptjének kicsit módosított változata.

Díszes biberlék (képkollázs az internetről)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések