Sajtos krumpligombóc-leves

Hozzávalók
a gombóchoz
3-4 kisebb krumpli,
2-4 evőkanál liszt,
1 tojás,
só,
fehér bors,
füstölt sajt (kb 1x1 cm-es kockákra vágva)

a leveshez
5-6 cikk fokhagyma
só, 
szemes fekete bors, 
ecetes tárkony,

a habaráshoz:
1 tojás sárgája,
2 ek tejföl

A krumplit megtisztítjuk és kockákra vágjuk enyhén sós vízbe feltesszük főni (annyi vízbe amennyi jó bőven ellepi). 
Amikor megfőtt, leszűrjük, de a levét nem öntjük el. A krumplit még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy könnyen formázható, nem ragadós masszát kapjunk. Ebből a masszából vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a közepükbe egy-egy kocka sajtot teszünk.
A krumpli fővőlevébe beletesszük a fűszereket, ha szükséges még pótoljuk vízzel, és felfőzzük majd belefőzzük a gombócokat.
Amikor a gombócok megfőttek, elzárjuk a leves alatt a tüzet és kb 15-20 perc után egy tojássárgából és kevés tejfölből habarást készítünk, merünk 1-2 kanálnyi forró levest a habarásba és hozzáadjuk a leveshez. Ecettel ízesítjük, ha szükséges. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések