Fűszeres dióbor

Ez nem egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül, inkább egy aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású. Egy nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban. Az alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak.
Éretlen, „lágy” dióból készítik, melynek még nem keményedett meg a csontos héja és amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapotú diót, az időjárástól és az éghajlattól függően, június második felétől kb egy hónapon át lehet szedni.
Az eredeti alapreceptben zöld dió, bor, pálinka, cukor szerepel, de ízlés szerint ízesíthető. A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben érezhető. Ez az ízhatás módosítható a hozzáadott cukorral, mely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét. A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.
Hozzávalók
25-30 szem zsenge zöld dió,
2 l jó minőségű, félszáraz vörösbor,
0,5 l erős gyümölcspálinka,
500 g barna cukor,
2 fahéjrúd,
6-8 szegfűszeg,
2-3 kardamomhüvely,
10-12 szem borókabogyó,
1 kezeletlen citrom vagy narancs vékonyan lehámozott héja,
1 vaníliarúd,
70-100 g mazsola,
20-25 szem aszalt szilva,
néhány zsályalevél

A borban feloldjuk a cukrot, hozzáöntjük a pálinkát és belekavarjuk a többi ízesítőt (a kardamom hüvelyeket és a vaníliarudat hasítsuk fel, a borókabogyókat kicsit nyomjuk szét).
A diókat megmossuk, leitatjuk róluk vizet, félbe vagy negyedbe vágjuk.
Beletesszük egy nagy üvegbe és felöntjük a fűszeres borral.
Az üveget lezárjuk és az italt érlelődni hagyjuk sötét, hűvös helyen másfél hónapig. Néha megkavargatjuk. Az idő leteltével sűrű műanyag- vagy vászonszűrőn leszűrjük. Kóstoljuk meg és ha nem ízlésünk szerinti, adjunk még hozzá cukrot. Kisebb üvegekbe töltjük és további másfél hónapig érleljük, ugyancsak sötét, hűvös helyen.
Hűtve fogyasszuk aperitifnek vagy libamáj mellé de akár sütemények mellé is kitűnő.

Kiegészítés (2018): mazsola és aszalt szilva helyett más gyümölcsöt is használhatunk, pl. datolyát, fügét. Ha nem tudunk beszerezni kezeletlen citromot, narancsot akkor használjunk helyette jó minőségű, természetes kivonatból készült eszenciát. Legutóbb a vaníliarudat is eszenciával helyettestettem.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések