Pizza

A pizza alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak és erre különféle feltétek tesznek: szalámi, kolbász, sonka, gomba, olíva bogyó, sajt-félék, ananász, hal, stb, végül reszelt sajttal megszórják és kemencében megsütik.
Eredetét tekintve olasz viszont az évtizedek során rengeteg változata alakult ki más tájak konyhaművészetének jellegzetességeit felhasználva. Ilyen például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, vagy a csípős, kolbászos magyaros pizza.
Házilag is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt (650-es)
1/2 ek só
3 dl langyos víz
1/2 kk cukor
12 g élesztő*
2 ek olíva olaj
A feltéthez (ízlés szerint): pizzaszósz**, szalámi, kolbász, sonka, gomba, olíva bogyó, sajt-félék, ananász, hal, stb. 

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos cukros vízben feloldott (vigyázat : NEM felfuttatott ! ) élesztőt és az olajat. Villával addig kavargatjuk apránként hozzá a széléről a lisztet amíg az egész lisztet felveszi. Ekkor kézzel jól összegyúrjuk, kerekre formáljuk. A tetejét megszórjuk liszttel, nedves ruhával letakarjuk (vigyázzunk,hogy ne érjen a tésztához) és 1 órán át kelesztjük. Amikor a duplájára kelt gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, kiserítjük, kerekre vagy szögletesre formázzuk, tepsibe tesszük. Megkenjük a szósszal és rátesszük a feltétet végül pedig megszórjuk reszelt sajttal. Egy kis tésztával el lehet osztani 2 vagy 4 fele és meg lehet pakolni többféle feltéttel.
Előmelegített sütőben, 180-190 C fokon, a feltét mennyiségétől függően, 20-30 percet sütjük.
Egyik fele szalámis és olívabogyós, a másik fele sonkás és gombás

Csirkés-gombás
Feta sajttal és olívabogyóval
Sonkás-szalámis
Ordás-medvehagymás tavaszi pizza
*Szárított élesztőből egy tasakkal használjunk (7g) és azt egyszerűen kavarjuk bele a lisztbe.

**Én a pizzaszósz helyett házi spagetti szószt használok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések