Kókusztej

A kókusztej fogyasztásának számos előnye van. Jótékony hatással van a bőrre és a véredényekre, a csontozatra, az izmokra, az idegekre, a szív- és érrendszerre, a bélrendszer egészségére.
Segít megelőzni a vérszegénységet, megőrizni az ideális testsúlyt, a magas vérnyomás leküzdésében, fenntartani az egészséges immunrendszert. Csökkenti a koleszterinszintet és az ízületi gyulladás kockázatát.
A kókusztej gyakori összetevője a keleti és számos trópusi konyhának valamint a brazil, a karibi, a polinéz és a csendes-óceáni szigetek ételei között is fellelhető.
A kókusztejet nyersen, önmagában is fogyaszthatjuk, de teákban, kávékban a tej helyettesítője is lehet. Ezenkívül különféle sós és édes levesekhez, zöldséges, húsos és gyümölcsös ragukhoz, de süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk.
A vegetáriánusok és a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Házilag is könnyen elkészíthető, ráadásul  a boltihoz képest friss, tartósítószermentes és nem mellesleg olcsóbb.
Hozzávalók

100 g kókusz reszelék (lehetőleg olyan ami nem kéndioxiddal fehérített),
700-800 ml víz,
csipetnyi só

A vizet  a sóval felfőzzük és leforrázzuk vele a kókuszreszeléket. Minimum egy órát hagyjuk állni, de lehet többet is, közben néha megkavargatjuk. Botmixerrel vagy turmixgéppel magas fokozaton 4-5 percig turmixoljuk majd sűrű szövésű gézen átszűrjük és jól kicsavarjuk.
Amikor a kókusztej kihűl a tetejére feljön a kókuszzsír.
Ha soványabb tejet akarunk akkor ezt a réteget szedjük le. Ha hűtőbe tesszük akkor megkeményedik és könnyen le lehet szedni.
Ezt a zsírt fel lehet használni sütéshez, főzéshez sőt kozmetikumok készítéséhez.
A kókusztej kb 3-4 napig áll el hűtőben.

A visszamarad reszeléket még egyszer fel lehet használni tej készítésére, de már csak fele mennyiségű vízzel. De fel lehet használni bőrradír készítéséhez vagy bele lehet keverni házi csokiszeletbe vagy palacsintába stb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések