Zsemle teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók
25 dkg fehér liszt,
25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 teáskanál cukor,
1 csomag szárított élesztő (7 g-os),
3 dl langyos víz,
2 teáskanál só,
0,5 dl olaj,

A liszteket, a sót, a cukrot és az élesztőt egy tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk és lassan beletöltjük a langyos vizet és az olajat és közben egy fakanállal kavargatjuk. Amikor a tészta összeállt kézzel alaposan megdagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb 1 órát kelesztetjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk kicsit a tésztát, majd nyolc, ha kisebbeket szeretnénk akkor 10, egyenlő részre osztjuk. Minden kis tésztagombócból kb 40-45 cm hosszú rudat sodorunk, egy laza csomót kötünk rá és a tészta két kilógó véget visszahajtjuk a közepébe úgy, hogy amelyik felül lóg ki, azt alul fordítsuk vissza hurokba, ami alul került, azt pedig felül. Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a zsemlén. Valahogy így.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a zsemléket, tiszta konyharuhával letakarjuk és még fél órát kelesztetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Félidő lejárta után kétszer megspricceljük vízzel, hogy szép fényes legyen.
Ízlés szerint különböző magvakat is gyúrhatunk bele.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések