Zsidótojás-változatok

A zsidótojás az askenázi zsidó konyha egyik legismertebb étele. A szombati ebéd előételeként fogyasztják. Eredeti nevén ájer lájber cibelesz, de ismert még lengyel tojás néven is (cibel ei). Eredetileg hízott liba- vagy kacsamáj is került bele, de van egyszerűbb változata is, hiszen ezt a mondhatni luxus-összetevőt a régi időkben sem tudta mindenki megfizetni. Az alap a főtt tojás, a hagyma és a liba- vagy kacsazsír. Ezek mellett kerülhet bele máj vagy főtt krumpli és különböző zöld fűszerek. Elkészítése roppant egyszerű.
Alább a hagyományos zsidó tojás lightosabb változatai tekinthetők meg, ugyanis nem libazsírral készültek. Az egyik változat főtt krumplival a másik változat csirkemájjal készült.
Hozzávalók
4-5 tojás,
2-3 főtt krumpli (kb akkorák mint a tojások),
1 fej hagyma,
só,
bors,
olívaolaj,
1-2 ek mustár,
A keményre főtt tojásokat és a héjában főtt krumplit amikor kihűltek sajtreszelőn lereszeljük, fűszerezzük sóval borssal és mustárral, jól összekeverjük, pici olívaolajat töltünk hozzá hogy krémesebb legyen és a végén apróra vágott hagymát kavarunk hozzá. Pár órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek

***
Hozzávalók
20 dkg csirkemáj,
4 tojás,
1 fej hagyma,
olaj,
pirospaprika,
só,
bors,
kb 2 ek mustár
Az olajat felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, rádobjuk a csíkokra vágott májat és pár perc alatt készre sütjük. Villával alaposan összetörjük vagy botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vagy sajtreszelőn lereszelt kemény tojásokat. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a mustárt. Pár órára hűtőben állni hagyjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések