Tortilla chips házilag

A tortilla az azték civilizáció fontos alapétele volt évezredeken keresztül. Eredetileg egy vastag lepény volt amit szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítettek. Manapság a tortilla egy palacsintaszerű lepényt jelent, amely rengeteg étel alapanyaga.
Ha a tortillát tovább sütjük, megkeményedik, ropogóssá válik. Ideális chips lesz, amit pikáns mártogatóssal tálalhatunk vagy akár önmagában ropogtathatunk.
Hozzávalók

1 csésze kukoricaliszt,
1 csésze búzaliszt, 
3 teáskanál olívaolaj,
1/2 mokkáskanál só,
víz,
olaj a sütéshez

Összekeverjük a liszteket,a sót, belekeverjük az olajat és apránként vizet adunk hozzá (annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas de ne ragadós legyen a tészta). Közben elkezdjük összegyúrni. Kb 20-25 percet pihentetjük. 6-8 részre osztjuk, lisztezett deszkán 1 milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk belőlük, és mindkét oldalukat elősütjük vastag falú, száraz serpenyőben. Amikor hólyagosodni kezdenek, már meg is fordítjuk őket. A sült tortillákat háromszög alakú darabkákra vágjuk, és bő, forró olajban addig sütjük őket, amíg itt-ott kicsit barnulni nem kezd a szélük. Nagyon gyorsan sül, kb annyira gyorsan mint a rákpehely. Egyszerre ne tegyünk sokat az olajba. A kész chipset papírtörlőre szedjük és hagyjuk, hogy jól leitassa róla az olajat.

Készíthetjük úgy is, hogy a lepényeket nem sütjük elő serpenyőben, hanem vékonyan megkenjük olívaolajjal, háromszögekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb 5-10 perc alatt megsütjük.

Apróra vágott kaprot, snidlinget, vöröshagymát, reszelt fokhagymát, őrölt csilit vagy kevés finomra reszelt, erőteljes ízű sajtot is gyúrhatunk a tésztába,attól függően, hogy mi mellé készítjük. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések