Darázsfészek


Hozzávalók
a tésztához
1 tasak porélesztő (7g),
3,5 dl langyos tej,
1 evőkanál kristálycukor,
60 dkg liszt,
2 tojás sárgája,
1 kiskanál só,

a töltelékhez
10 dkg vaj 
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor,
reszelt citromhéj,

a tetejére
1 evőkanál kristálycukor,
0.5 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,

finomliszt a nyújtáshoz,
2 dkg vaj a forma kikenéséhez,
6-8 dkg vaj a tekercsek oldalára 

Az élesztőt jól elkavarjuk a liszttel és a cukorral. Ezután hozzáadjuk a langyos tejet és a többi hozzá valóval 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik
elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a diót és a citromhéjat  összekeverjük a cukorral és a puha vajjal.
Amikor a tészta megkelt 2 részre osztjuk (így kisebb csigákat kapunk) és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36x20-25 centis téglalappá nyújtjuk.
A diókrémmel megkenjük, majd úgy mind a piskótatekercset, föltekerjük. Olvasztott vajba mártott késsel körülbelül 3-4 centi vastag szeletekre vágjuk. Oldalukat olvasztott vajjal egyenként körbekenjük, majd vajjal kikent tortaformába vagy magasabb oldalú tepsibe egymás mellé fektetjük.
Tetejüket a maradék vajjal megkenjük és amíg a sütő felmelegszik (kb 10-15 perc) kelesztjük.
180 °C fokon (légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk és kb. 20 °C-kal erősebb lánggal további 10-15 percig sütjük.
Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések