Cukrozott narancshéj

A cukrozott narancshéjról gyermekkorom telei jutnak eszembe. Annak idején ritka csemege volt, úgyhogy vétek volt kidobni a héját. Arra nem emlékszem, hogy nagymamám miként készítette a kandírozott narancshéjat, ezért internetes kutakodásba kezdtem és több módszert egyesítve megalkottam a következő eljárást.
Hozzávalók

7-8 narancs
35-40 dkg cukor
4-5 dl víz

Ehhez a finomsághoz kezeletlen narancs volna ideális, olyan amelynek a héját nem vonták be vegyszeres-viaszos tartósítóanyaggal, csakhogy az itthoni üzletekben ilyet nemigen találni. Ezért a narancsokat alaposan megmossuk forró vízben, dörzsöljük meg egy tiszta kefével vagy dörzsis szivaccsal. Utána néhány percre áztassuk be a gyümölcsöket almaecetes vízbe, majd öblítsük le.  Ezután megpucoljuk,  kb kétujjnyi csíkokra vágva és betesszük egy fedeles edénybe, annyi vízbe amennyi jól ellepi. Egy tányérral vagy fedővel lenyomtatjuk a héjakat, hogy ne jöjjenek fel a víz tetejére. 7-10 napig áztatjuk, naponta cserélve rajta a vizet, addig ami az áztatóvíz színtelen lesz. Az áztatásra azért van szükség, hogy kimossuk a héjból kesernyés ízt ami az arzéntartalmának köszönhető. Miközben cseréljük rajta a vizet megfigyelhetjük, hogy sárgára színeződik az arzén miatt. Ahogy telik az idő, egyre halványabb sárga lesz a víz, az utolsó napokban pedig már átlátszó.
Ez az idő alatt a héj alatti fehér rész is jól megdeged és sokkal könnyebb kivágni. Amikor készen áll a narancshéj a főzésre, leszűrjük, a fehér részeket egy éles késsel kivágjuk

Utána a héjakat felvághatjuk vékonyabb csíkokra ha úgy szeretnénk. Lobogó forró vízbe tesszük 5 percre a majd leszűrjük, azonnal hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, beletesszük a narancshéjakat és fedő nélkül, időnként kavargatva addig főzzük amíg a szirup kezd vastagodni és a mennyisége kb a felére csökken. Ekkor a narancshéjakat kiszedegetjük, rácsra tesszük és hagyjuk szikkadni legalább 12 órát.  
Ezután apró szemű kristálycukorba forgatjuk és még néhány napig egy tepsiben hagyjuk száradni.
Amikor kellően megszikkadt, jól záród edénybe tesszük és hűvös helyen tároljuk.
Felhasználhatjuk különféle süteményekbe, desszertekbe, pl püspökkenyérbe, kuglófba, tortákba, mézeskalácsos tiramisuba, mézeskalácsos bonbonba, kekszekbe.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések