Almás pite

Hozzávalók
9 ek olaj,
9 ek cukor,
9 ek tej,
2 tojás,
liszt amennyit felvesz (kb 30-40 dkg),
1 kk szódabikarbóna,
1 kk szalalkáli,
csipet só

2-2,5 kg alma
cukor (ízlés szerint és az alma édességétől függően)
fahéj,
gyömbér

Először elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, lereszeljük és a cukorral puhára pároljuk. Miután a levét elfőtte ízesítjük a fahéjjal és gyömbérrel és kihűtjük.

Egy tálban a tojásokat a cukorral jól kikavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a tejet (ebben feloldjuk szalalkálit), a sót és kezdjük hozzáadagolni a lisztet. Közben beletesszük szódabikarbónát (pici ecetben felfuttatva). Deszkára borítjuk és gyúrni kezdjük. Kezdetben ragad, alá kell lisztezni. Egy se túl lágy, se túl kemény tésztát készítünk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyik lapot kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, megszórjuk grízzel vagy prézlivel, rátesszük a tölteléket majd rá másik lapot. A tetejét villával megszurkáljuk. Kb 35-40 percet sütjük, előmelegített sütőben. Miután kihűlt a tetejére porcukrot szórunk.
Ugyanezzel a tésztával lehet ordás pitét is készíteni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések