Borcsokoládé

A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia. Mindegyik csokoládéhoz másfajta bor az ideális, de többnyire édesebb nedűk.
Egyes mérsékelten édes, könnyű fehér- és tejcsokoládék keverékének ízéhez a kevéssé édes muskotály való, a krémmel töltött kókuszgolyókhoz pedig az egzotikus, "nagy déli muskotályok".
A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka "parádés citrusos savai", míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek.
A pralinés, maracujás és kókuszos ízesítésű csokikhoz tokaji cuvée, a kávés és diós töltelékű étcsokoládékhoz a karakteres érlelésű aszú aromás jegyei valók.
A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé, konyakmeggy és marcipános konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás.
Egy 85 százalék kakaótartalmú csokoládé már egyáltalán nem édes, hanem maga a "férfias őserő amelyhez szikár, száraz, de mégis behízelgő, jó minőségű vörösbor kell, mondjuk egy teljesen beérett, bársonyos Merlot.
Hozzávalók
(poharanként)

1 dl jó minőségű vörös vagy fehér bor
5 dkg jó minőségű csokoládé
ízlés szerinti fűszerek (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, szegfűbors, mézeskalács fűszerkeverék, vanília),

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a bort, és felmelegítjük. Addig kevergetjük, amíg a csoki a borban teljesen fel nem oldódik és homogén masszát nem kapunk. Ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Óvatosan borospohárba vagy csészébe kanalazzuk. Forrón vagy langyosra hűlve fogyasztjuk.

A képen látható vörösboros borcsokoládé félédes Merlot-ból, étcsokoládéból és keserűcsokoládés trüffelgolyóból készült mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítve.
A fehérboros pedig félédes francia desszertborból és vaníliás fehér csokoládéból készült.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések